How to add video drivers to thinstation 5.4

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

How to add video drivers to thinstation 5.4

trentasis
hi,

We have detected that after upgrade from thinstation 2.2 to 5.4 some video card are not detected with thinstation 5.4, and seems that the problem is that some video drivers are not added to thinstation 5.4, how can we add new video drivers?

Thanks

------------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Thinstation-general mailing list
[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/thinstation-general
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: How to add video drivers to thinstation 5.4

Don Cupp
All of the major drivers are represented with the current 5.4 release. Intel, AMD, NVidia, SiS, Via, VMWare and Virtualbox are all already there. Anything not supported by those drivers is likely unmaintained and/or works better with the VESA or fbdev drivers.



On Wednesday, September 30, 2015 3:53 AM, Trenta sis <[hidden email]> wrote:


hi,

We have detected that after upgrade from thinstation 2.2 to 5.4 some video card are not detected with thinstation 5.4, and seems that the problem is that some video drivers are not added to thinstation 5.4, how can we add new video drivers?

Thanks

------------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Thinstation-general mailing list
[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/thinstation-general



------------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Thinstation-general mailing list
[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/thinstation-general
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: How to add video drivers to thinstation 5.4

Petry Roman, SHS-S IT-TS

Just enable them in the build.conf…

What GPU Cards do you mean ?

Bye

roman

 

Von: Don Cupp [mailto:[hidden email]]
Gesendet: Mittwoch, 30. September 2015 18:10
An: [hidden email]
Betreff: Re: [Thinstation-general] How to add video drivers to thinstation 5.4

 

All of the major drivers are represented with the current 5.4 release. Intel, AMD, NVidia, SiS, Via, VMWare and Virtualbox are all already there. Anything not supported by those drivers is likely unmaintained and/or works better with the VESA or fbdev drivers.

 

 

On Wednesday, September 30, 2015 3:53 AM, Trenta sis <[hidden email]> wrote:

 

hi,

 

We have detected that after upgrade from thinstation 2.2 to 5.4 some video card are not detected with thinstation 5.4, and seems that the problem is that some video drivers are not added to thinstation 5.4, how can we add new video drivers?

 

Thanks


------------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Thinstation-general mailing list
[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/thinstation-general


------------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Thinstation-general mailing list
[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/thinstation-general
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: How to add video drivers to thinstation 5.4

trentasis
In reply to this post by trentasis
Hi,

Driver required is tridenfb, that with previous version was available and now not.

We have used ./build --allmodules to ensure that use allmodules, but is not working and we have enabled this packages:
#!!X related
# --- XOrg 7.7
#package xorg7-v4l
package xorg7-vesa        #A fallback driver that works with almost everything. Does allow resolution changes
package xorg7-vmware
package xorg7-ati        #ATI video driver for most modern ATI chipsets. Usually requires several firmwares
package xorg7-nouveau        #New opensource nvidia driver
#package xorg7_nvidia        #Proprietary nvidia driver
#package xorg7_nvidia_64         # Additional 64bit module
package xorg7-openchrome    #Via Video Chipsets driver
package xorg7-intel        #Intel video driver for most modern chipsets except the GMA3500/3600
package xorg7-sis

and Xorg.log appears this

[    77.736] (WW) Warning, couldn't open module trident
[    77.737] (II) UnloadModule: "trident"
[    77.737] (II) Unloading trident
[    77.737] (EE) Failed to load module "trident" (module does not exist, 0)
[    77.737] (II) LoadModule: "modesetting"
[    77.738] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    77.747] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    77.747]    compiled for 1.17.1, module version = 1.17.1
[    77.747]    Module class: X.Org Video Driver
[    77.747]    ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[    77.747] (II) LoadModule: "fbdev"
[    77.748] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    77.759] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    77.759]    compiled for 1.17.1, module version = 0.4.4
[    77.759]    Module class: X.Org Video Driver
[    77.759]    ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[    77.759] (II) LoadModule: "vesa"
[    77.762] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    77.771] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    77.772]    compiled for 1.17.1, module version = 2.3.3
[    77.772]    Module class: X.Org Video Driver
[    77.772]    ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[    77.772] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    77.772] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    77.772] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    77.772] (++) using VT number 5
[    77.932] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    77.932] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    77.932] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    77.933] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    77.933] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    77.935] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    77.949] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    77.949]    compiled for 1.17.1, module version = 0.0.2
[    77.949]    ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[    77.950] (**) FBDEV(1): claimed PCI slot 1@0:1:0
[    77.951] (II) FBDEV(1): using default device
[    77.951] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    77.952] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    77.952] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    77.953] (++) FBDEV(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    77.954] (==) FBDEV(0): RGB weight 888
[    77.954] (==) FBDEV(0): Default visual is TrueColor
[    77.954] (==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    77.954] (II) FBDEV(0): hardware: VESA VGA (video memory: 4096kB)
[    77.955] (II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
[    77.955] (II) FBDEV(0):     mode "1280x1024" test failed
[    77.955] (II) FBDEV(0):     mode "1280x1024" test failed
[    77.955] (II) FBDEV(0):     mode "1280x1024" test failed
[    77.955] (II) FBDEV(0):     mode "1280x1024" not found
[    77.955] (II) FBDEV(0):     mode "1024x764" not found
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "800x600" not found
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" test failed
[    77.956] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" test failed
[    77.957] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" test failed
[    77.957] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" test failed
[    77.957] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" test failed
[    77.957] (II) FBDEV(0):     mode "640x480" not found
[    77.957] (II) FBDEV(0):     mode "x" not found
[    77.957] (II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
[    77.957] (--) FBDEV(0): Virtual size is 1280x1024 (pitch 1280)
[    77.957] (**) FBDEV(0):  Built-in mode "current": 108.9 MHz, 63.6 kHz, 60.0 Hz
[    77.958] (II) FBDEV(0): Modeline "current"x0.0  108.94  1280 1359 1496 1713  1024 1025 1028 1060 -hsync +vsync -csync (63.6 kHz b)
[    77.958] (==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
[    77.958] (II) Loading sub module "fb"
[    77.958] (II) LoadModule: "fb"
[    77.961] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    77.980] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    77.981]    compiled for 1.17.1, module version = 1.0.0
[    77.981]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    77.981] (**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
[    77.981] (II) Loading sub module "shadow"
[    77.981] (II) LoadModule: "shadow"
[    77.984] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[    77.996] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[    77.996]    compiled for 1.17.1, module version = 1.1.0
[    77.996]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    77.996] (II) UnloadModule: "vesa"
[    77.996] (II) Unloading vesa
[    77.997] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    78.314] (EE) FBDEV(0): FBIOPUT_VSCREENINFO succeeded but modified mode
[    78.314] (EE) FBDEV(0): mode initialization failed
[    78.314] (EE)
Fatal server error:
[    78.314] (EE) AddScreen/ScreenInit failed for driver 0
[    78.314] (EE)
[    78.315] (EE)
Please consult the ThinStation made by Don Cupp support
         at http://www.thinstation.org


What can I do? For future support with hardware how can I add support of old hardware that was workign with 2.2 and now is not supported with 5.4, we like to add as supported hardware...

thanks



2015-09-30 12:52 GMT+02:00 Trenta sis <[hidden email]>:
hi,

We have detected that after upgrade from thinstation 2.2 to 5.4 some video card are not detected with thinstation 5.4, and seems that the problem is that some video drivers are not added to thinstation 5.4, how can we add new video drivers?

Thanks


------------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Thinstation-general mailing list
[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/thinstation-general